Träverkstaden

I träverkstaden finns blandade handverktyg och snickerimaskiner så som bandsåg, kap och gersåg, pelarborr, fräs och kexmaskin. För att använda verkstaden måste du gått genom en säkerhetsgenomgång för att veta vad du ska göra om något händer. Genomgången tar ca 2 timmar och du får lära dig om säkerhetsregler och handhavande för de olika maskinerna, brandskydd och generella saker som rör lokalerna. Genomgångarna hålls regelbundet och annonseras här på sidan samt på facebook. Extra genomgångar hålls även när minst 8 personer anmält intresse. 

Känner du att du behöver friska upp minnet efter att du gått genomgången kan du se instruktionsfilmer för de olika maskinerna i trä och metallverkstäderna på LÖVs youtubekanal

Planhyveln / Rikthyveln - instruktioner

Planhyveln / Rikthyveln - instruktioner

Bandsåg

Bandsåg

Dragsåg / Plansåg

Dragsåg / Plansåg

Slip

Slip

pelarborr.jpg
Handmaskiner-2.jpg
bordsfräs.jpg
Handmaskiner-1.jpg

Metallverkstaden

Som i träverkstaden finns det lite olika maskiner och handverktyg och även här måste du genomgått en säkerhetsgenomgång för att veta vad du ska göra om något händer. Det är samma genomgång som gäller för både trä- och metallverkstaden och du gör de båda samtidigt.

Känner du att du behöver friska upp minnet efter att du gått genomgången kan du se instruktionsfilmer för de olika maskinerna i trä och metallverkstäderna på LÖVs youtubekanal

metallsvar.jpg
metallfräs.jpg

Textilverkstaden

I textilverkstaden finns två vanliga hushållssymaskiner, en semi-industrioverlock samt en större industrimaskin som lämpar sig för riktigt grova textiler eller läder. Ingen genomgång krävs för de vanliga symaskinerna utan vi förväntar oss att du vet hur en symaskin fungerar innan du börjar. För de större industrisymaskinerna måste ni få en genomgång av en nyckelmedlem innan ni använder den. I övrigt gäller den väldigt enkla regeln att inte ge sig på att meka med någon av maskinerna om den strular. Det är supersvårt att få tag på reservdelar till industrimaskinerna och vi har en servicetekniker som är proffs på maskinen så hör av er eller sätt en lapp så tar vi in honom vid problem.   

symskin.jpg

3D Printer

lädersymaskin.jpg

Det finns lite olika 3D-printers och de vi använder främst är Prusa i3 Mk3. Prusa har ett eget slicerprogram, PrusaSlicer som går att ladda ner från deras hemsida och det innehåller alla profiler och inställningar som behövs för att använda dem. Det går såklart att använda det slicerprogram du vill men dubbelkolla inställningarna så det blir rätt till den printer du valt. För den som vill 3D-printa finns material att köpa på plats. Taxan är 50 öre per gram och det finns en våg i 3D-rummet för att väga dina prints. Betalning sker via Swish.

MakerBot.jpg
Up.jpg
ormerod.jpg
tribility.jpg

Elektronikverkstad

I elektronikverkstaden finns lödstation, oscilloskop och många olika elektronikkomponenter. Alla medlemmar är välkomna att låna komponenter och testa att bygga kretsar i kopplingsdäck men en får inte löda ihop dem på kretskort. Vill ni göra detta så får ni köpa egna komponenter, Kjell & Co ligger nära och i Malmö finns Electrokit.com som har det mesta en kan behöva. 

Lödkolv.jpg
Spänningsaggrigat.jpg
komponentarkiv.jpg

Keramikverkstad

I keramikverkstaden finns två drejskivor, en ugn och blandade redskap för att arbeta med lera och i viss utsträckning glasyrer. På LÖV får man endast använda stengodsleran som LÖV tillhandahåller (till självkostnadspris) Det är en vit chamotterad stengodslera (nr 254) som lämpar sig till lite allt möjligt. Verkstaden vill användas av många och stendamm är farligt för andningsvägarna därför är det viktigt att den hålls ren och att de som använder den ställer undan sina saker. Det finns ett par skåp och hyllor utanför för förvaring och torkning av keramik. Det är inte möjligt att lämna keramik i verkstaden enbart för bränning.

skyddsutrustning.jpg
verktygsvägg.jpg